
Emisie: Titanic Vals dupa Tudor Musatescu
Regia: Matei Lucaci-Grunberg
Distributie
ALEXANDRU BETERINGHE- Jean Barabas, Spirache, Gigi
ANDREI BRADEAN- Millo Malagamba, Miza, Emilian Procopiu
ANDREI CATALIN- Hortensiu Filotti, Chiriachița, vecinul
DENISSE MOISE- Eta Lascu, Decebal, servitoarea, doica, fotograful
VLADIMIR PURDEL- Tony Purdelea, Traian, Dinu
RÉKA SZASZ- Antoaneta Papahagi, Gena, Nercea Radulescu
ANA ȘUȘCA- Dorly Magearu, Dacia
Direcția de scena: MATEI LUCACI GRUNBERG
Decoruri si costume: FLAVIA BARABAS
Asistent decoruri si costume: ALEXANDRA PUTINEANU
Maestru muzica si sunet: SEVER BARZAN
Operator sunet: ROBERT ROIBAN
Maestru lumini: CRISTIAN OLOGU
Regizor tehnic: VASILE MARINOIU
Șef de producție: FLORIN PUICA
Machior peruchier: DANA DINICA
Multumiri
SIMONA MOISESCU
MARCELA BULAGEA
LOREDANA MARINOIU
DORU PERPELEA
ELVIS POPESCU
NICOLAE TATARU
CRISTIAN POPESCU
CONSTANTIN TUROIU
VASILE DUICU
EMILE BERLINER
GULIELMO MARCONI
THOMAS EDISON
Vazut pe scena A UT DOR (Sala 2) a Teatrului National Mihai Eminescu din Timisoara, in cadrul FEST-FDR 2020
Emisie: Titanic Vals – Opinie LaTeatru.EU
Cand eram mic, mai ales cand eram in liceu, ascultam mult la radio. La mine-n familie doar bunicul meu avea pasiunea radioului. Eu ascultam la radio oarecum haotic, intai si intai ca invatam pe ritmurile de acolo si apoi pentru ca nu aveam efectiv vreun realizator ori vreo emisiune preferata. Nici macar vreun radio.
Teatrul radiofonic, din acest motiv, a fost ignorat. Am ascultat cand eram mic niste povesti, aveam casete, era una, preferata mea, cu Sinbad Marinarul, insa spre adolescenta si maturitate (vorba vine, nu-s nici acum matur) am ignorat complet teatrul radiofonic. Sunt o persoana vizuala, drept urmare nu ma pot imagina ASCULTAND povesti: fie le citesc, fie le vad. Poate din acest motiv nici poadcasturile nu m-au prins.
Cumva, tind sa cred ca 80% din publicul de radio este format din conducatorii auto, fie cei profesionisti (taximetristi, uber-isti ori, habar n-am, soferii personali ai celor cu bani, camionagii, tiristi), fie cei care-si conduc masinile personale si stau in trafic cu orele. In masina, cand conduci, radioul este cea mai buna optiune; la birou, acasa sau pe strada ai cu totul alte optiune, dupa mine mult mai atractive.
Acum ceva timp, insa, am avut o discutie despre teatrul radiofonic cu un amic. El era pasionat de asa ceva si mi-a pus o intrebare interesanta: tu te-ai gandit CUM decurge un spectacol radiofonic? Cum fac actorii aia sa scoata acele sunete, ce fac ei in timp ce se inregistreaza?
Am ascultat atunci vreo 2 spectacole radiofonice si, in pat fiind, inchideam ochii si incercam sa-mi imaginez cum decurge inregistrarea. Imi ramasese in minte acea intrebare, inca ma bantuia.
Se pare ca aceeasi intrebare si-a pus-o si Matei Lucaci-Grunberg, caci ceea ce a facut el la Teatrul Anton Pann din Ramnicu Valcea fix asta este: ne arata cam cum ar decurge inregistrarea unui teatru radiofonic. In multe momente am inchis ochii si m-am imaginat ascultand acest spectacol, caci ma simteam de parca ma uitam prin gaura cheii, de parca eu vad ceva ce nu ar trebui sa vad.
Iar partea introductiva, programul radioului public din 1944, este divina, te introduce perfect in atmosfera perioadei.
Textul il stiam, am mai vazut nu demult (anul acesta, in ianuarie) o punere in scena la Odeonul bucurestean, drept urmare am fost atent la partea auditiva a spectacolului, fara sa fiu surprins de desfasurarea actiunii. Nu va zic finalul, nu va zic cum se termina, va spun, insa, ca iubitorii teatrului radiofonic vor fi incantati de spectacol. Acum cativa ani as fi zis ca un astfel de teatru este ascultat cu precadere de catre oamenii in varsta, doar ca am tot auzit de fani printre prietenii mei, unii chiar mai tineri decat mine, drept urmare recomand spectacolul tuturor, indiferent de varsta, de ocupatie ori de relatie cu teatrul.
Iar daca nu stiti textul, povestea, va spun doar atat: se potriveste perfect contextului electoral in care ne aflam. Nu s-a schimbat nimic de atunci, iar faptul ca nu este dat numele partidului in care se inscrisese Nea Spirache este un avantaj: de pe actuala noastra scena politica poate fi ORICARE!
Un singur amendament am de facut: pe site-ul teatrului de origine scrie ca spectacolul Emisie: Titanic Vals ar avea 2 ore si 40 de minute. El a durat, insa, aproximativ 2 ore. Asadar, una din 3: fie este o eroare pe site, fie spectacolul a fost scurtat special pentru festival, fie spectacolul a fost scurtat din cauza pandemiei, special pentru reprezentatiile in aer liber. Premiera a avut loc in martie anul trecut, deci este posibil sa fi suferit niscaiva modificari de la premiera. Nu ca ar fi o chestie grava ori vreun defect al spectacolului, este doar o constatare.
Emisie: Titanic Vals este, per total, un spectacol excelent, primul vazut de mine la Timisoara in cadrul FEST-FDR 2020. Ca sa fac o gluma: nu intamplator primul spectacol vazut la Timisoara este unul venit din Oltenia. Am cucerit nu doar Timisoara, ci si festivalul timisorean 😀 #OlteniaPower! (Asa cum primul spectacol de teatru vazut la Ramnicu Valcea a fost unul despre cum ne-ar putea conduce inteligenta artificiala; Hackerville, deh)