Oglinda neagra – Teatrul Nottara

Oglinda neagra - Teatrul Nottara poster

Oglinda neagra
dupa texte de I.L. Caragiale
Distributia:
Cristina Juncu
Crenguta Hariton
Mihaela Subtirica
Vlad Balan
Rares Andrici
Scenariul: Vlad Balan și Cristina Juncu
Asistent regie: Cristi Juncu
Regia tehnica: Laura Libiu
Sufleor: Diana Cimpeanu

Oglinda neagra - Teatrul Nottara

Oglinda neagra – Opinie LaTeatru.EU

 

Intr-o alta viata, intr-una in care eu nu as fi blogger, ci critic de teatru si nu as scrie pe un blog, ci as scrie intr-un ziar, probabil mi-as fi intitulat acest articol Ion Luca Caragiale – haterul de altadata. As fi aratat ca ceea ce facea Caragiale acum mai bine de o suta de ani fac acum cei care-s catalogati drept hateri. In mod cert multora (majoritatii lor) le lipseste talentul, insa ideea de baza este aceeasi: scoaterea in evidenta a raului din jurul tau, a defectelor celorlalti, a partii negative a societatii in care traim. Nu vorbim doar de politicieni, despre care oricum aproape toata lumea are o parere proasta, ci vorbim despre cam toate categoriile socio-profesionale.

Ganditi-va ca Domnul Goe nu ar fi fost o schita, ci ar fi fost … o postare pe Facebook. Un nene sau o tanti ar fi mers cu trenul si ar fi dat de un astfel de personaj. Pe langa rasetele isterice si laudele, postarea in cauza ar fi primit si urmatoarele comentarii:

  • Cum stim daca ce ai relatat tu este real sau daca este pura inventie?
  • De ce esti hater? Peste tot in jurul tau sunt oameni prosti, nedemni de tine? Atunci mergi cu masina proprie, nu mai merge cu trenul?
  • Din toata calatoria aia cu trenul tu ai scos in evidenta doar acest biet baiat?
  • Nu imi doresc sa dau de tine in calatoriile mele. Probabil m-ai scoate din sarite cu aroganta ta.
  • Cine esti tu sa-i judeci pe altii? Bine ca nu l-ai pozat, ca te-ar fi dat in judecata, asa cum ai merita.

Dupa o suita de zece astfel de postari, multi l-ar scoate din lista si l-ar bloca, sustinand ca negativitatea lui este contagioasa. Prefera postarile cu pisici, cu zambete, cu norisori, cu citate motivationale. Chiar asa, oare cum ar fi catalogata in epoca corectitudinii politice o schita (postare facebook?) gen Bubico? Organizatiile de aparare a drepturilor animalelor s-ar autosesiza si i-ar cere despagubiri uriase. Tineti minte chestia legata de animale, este relevanta in spectacol. Nu va zic in ce fel.

Stiu, nu v-am spus nimic despre spectacolul Oglinda Neagra. Ajung imediat la el, insa pana atunci trebuie sa va reamintesc de una dintre operele mele preferate ale lui Caragiale: nuvela fantastica Kir Ianulea. Personajul meu preferat din intreaga opera a lui Caragiale nu este nici Catavencu, nici Goe, nici Bubico (daca era pisica poate ar fi fost), nici Rica Venturiano (desi el ar putea fi, translatat in zilele noastre, un blogger al actualelor timpuri), ci … Aghiuta!

Eh, acest Aghiuta este, de fapt, personajul omniprezent din operele lui Caragiale. El pare a face diverse personaje sa se comporte asa cum se comporta. Sau, daca privim altfel lucrurile, el nu mai trebuie sa faca nimic, personajele sunt indeajuns de rele, ele trebuind doar sa se comporte … natural.

Ideea spectacolului Oglinda neagra este simpla: Aghiuta, exact ca-n Kir Ianulea, este trimis pe Pamant, unde are parte de o excursie … cu trenul. Acum intalneste mai multe personaje de-ale lui Caragiale, cu domnul Goe si Bubico in frunte. Nu va zic ce se intampla si cum se termina totul. Asta ramane sa descoperiti.

Oglinda neagra - Teatrul Nottara aplauze

Eu raman, insa, sa ma intreb cam cat de hater ar fi fost considerat Caragiale in epoca Facebook. Nu am raspunsul la aceasta intrebare nici dupa ce am vazut Oglinda neagra. Mergeti si voi sa vedeti spectacolul. Raspunsul la intrebarea mea l-ati putea afla sau nu. Depinde cum o vrea … cel necurat 🙂

ps: A nu se confunda spectacolul Oglinda Neagra cu celebrul serial Black Mirror. Absolut nicio legatura!

Leave a Reply

%d bloggers like this: