Remember me – The Creative Moustache

Remember me - The Creative Moustache

Remember me
adaptare dupa filmul ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”
Regie: Monica Pop
Scenografie: Daniela Banciu
Video: Constantin Simon, Daniela Banciu, Imelda Manu
Afis: Andreea Moustache
Distributie:
Axel Moustache
Andreea Moustache
Voci:
Vlad Logigan
Adrian Nour
Teodora Calagiu
Vazut pe data de 16 septembrie 2024 la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti (spectacol gazduit)

Remember me - The Creative Moustache

Remember me – Opinie LaTeatru.EU

 

In prezent, unul dintre subiectele principale de discutie este Inteligenta Artificiala (AI). Pe telefoane, principala functie a ei este eliminarea uneia sau mai multor persoane din fotografii. Motivul principal este, cel putin aparent, GDPR-ul. Eu unul mi-am facut de atatea ori un selfie in sala de teatru si am avut emotii in privinta persoanelor care apareau in spatele meu. Ma rog, dupa capul meu nu ar fi trebuit sa se supere, dar n-am de unde sa stiu cine vine la teatru cu amanta si nu cu gagica oficiala. Asa ca na, functia sa zicem ca are si o utilitate practica.

O alta utilitate practica, pe care pana acum putin timp nu o constientizasem, este una psihologica. Stiti fotografiile alea vechi, antice si de demult, care erau taiate cu foarfeca pentru a elimina o persoana pe care nu mai vrei s-o vezi? Te-ai despartit de X, asa ca vrei sa stergi absolut toate amintirile cu X. Fotografiile pot fi aruncate, arse, asa cum cele virtuale pot fi sterse (cu un singur click). Insa este posibil ca-ntr-o fotografie sa se afle si oameni misto. Asa ca aceasta functie a Inteligentei Artificiale poate fi utilizata si-n cazul fotografiilor (virtuale) mai vechi. Elimini cu usurinta persoana sau persoanele nedorita/nedorite.

Acum incercati sa va imaginati ca ati putea sa va scoateti complet din minte o persoana. In povestea din spectacol vorbim despre o persoana cu care ai avut o relatie, un fost sau o fosta, insa puteti extinde exercitiul de imaginatie si cu o persoana care v-a facut rau, poate un parinte abuziv, poate o persoana care v-a agresat/violat. Vi s-ar parea utila stergerea completa a unei persoane din memorie?

Spectacolul Remember me este o adaptare dupa filmul ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. NU incercati sa judecati spectacolul facand comparatie intre actorii din film si cei de pe scena. In contrapartida, eu v-as pune sa va ganditi cum ar fi ca tot ce vedeti in film sa se petreaca in fata voastra. Sa asistati parca la experimentul acela.

Nu voi insista asupra ideii de punere in scena a unui film, insa vreau sa subliniez alt lucru. Acum, pe 16 septembrie 2024, a fost a doua oara cand am vazut spectacolul. Prima oara l-am vazut la avanpremiera, adica la prima sa reprezentatie.

Diferentele sunt ENORME. Am avut impresia in multe momente ca vad alt spectacol. Mult mai inchegat, un pic mai scurt, dar din acest motiv mai dinamic, mai plin de dramatism, mult mai bun din punct de vedere tehnic. As mai putea continua, insa pentru ceea ce vreau eu sa subliniez este de ajuns.

Ideea este asa: am avut mai demult o discutie cu un critic mai in varsta. Cred ca v-am mai spus despre ea. Omul era de undeva din Vest. Din Arad/Timisoara. Discutia a avut loc la Arad, dar cred ca omul nu era din oras. El imi zicea ca noi, bucurestenii, nu avem timp sa vedem un spectacol de mai multe ori, cum creste, cum se dezvolta. Ei in orasele mai mici au acest ragaz.

Acel critic mai spunea ca el il vede de 3 ori: prima oara la premiera (la a treia reprezentatie), apoi dupa vreo luna si a treia oara vine NEINVITAT (“nu primesc invitatie, nu vreau sa se stie ca sunt in sala”). Ma rog, eu n-as putea face asta nici daca as vrea, sunt usor de recunoscut. Uneori mai participa si la un snur, deci un spectacol il vede de minimum 4 ori. Noi, bucurestenii, il vedem o singura data si atat.

Tot el imi zicea ca niciodata nu ar trebui sa merg la prima reprezentatie, la avanpremiera. Aia nu este aproape niciodata cea mai buna reprezentatie.

Acum nu spun ca voi face musai asa de acum inainte, insa acest Remember me mi-a aratat ca unele spectacole ar trebui vazute macar de 2 ori. Ma rog, n-as vedea ORICE spectacol de 2 sau de 3 ori, insa exista spectacole pe care le-as revedea constant. Chiar si de 4-5-6 ori.

In privinta acestui Remember me, data viitoare cand il voi vedea (da, va exista o data viitoare) o voi face DUPA ce voi vedea filmul. Imi amintesc intriga filmului, dar foarte multe nu-mi amintesc din el. Si da, poate ar merita sa fac si o comparatie, fie ea una mentala.

Ce mi-a mai placut la aceasta reprezentatie a spectacolului Remember Me a fost sala aproape plina. Ok, Sala Atelier nu este cea mai mare, as zice dimpotriva, dar tot este o bucurie sa o fi vazut plina la un spectacol independent. E drept, daca ACELASI spectacol s-ar juca in alta parte, la Teatru Infinit de pilda, probabil nu ar aduna nici jumatate din publicul de la TNB. Asta este insa o alta discutie, pe care o voi face alta data. Asta daca nu va intra cineva (cu forta) in creierul meu si imi va sterge toate amintirile legate de TNB.

Chiar asa: cum ar fi sa poti sterge tot ce este legat de un anumit loc?

Mergeti si voi sa vedeti Remember Me si ganditi-va la persoanele care ar vrea sa va stearga din memoria lor. Cu cat sunt mai multe, cu atat sunteti mai importanti. Ma rog, va puteti gandi si la persoanele pe care le-ati vrea sterse din memoria voastra, dar la asta probabil deja v-ati gandit dupa al treilea paragraf al acestui articol.

ps: Stiu ca am scris foarte putin despre spectacolul Remember me, insa trebuie sa va spun si pe cine mi-as sterge eu din minte. Cine ma cunoaste stie deja raspunsul, asa ca acest mic paragraf este pentru ceilalti. Da, asa este, nu as vrea sa sterg pe nimeni. Consider ca fiecare experienta negativa m-a facut sa fiu cine sunt acum, fiecare om care mi-a facut rau mi-a dat o lectie, lectii pe care n-as vrea sa le uit. Da, au fost de-a lungul timpului oameni carora le-am dorit raul, din diverse motive. Insa n-as vrea nicidecum sa-i uit. Chiar mi-ar parea rau sa-i uit. Chiar ma tem de momentul in care voi incepe sa-i uit. “Iarta-ti dusmanii, dar nu-i uita niciodata”. Nu stiu cine a zis asta, dar a fost un om tare destept.

Leave a Reply