
Julieta fara Romeo
de Bogdan Theodor Olteanu si Alex Mircioi
regia Bogdan Theodor Olteanu
Distributie:
Ioana Bugarin – Julieta
Elvira Deatcu – Marta
Ruxandra Maniu – Sonia
Vazut la Sala 2 a Teatrului National din Timisoara, in cadrul Fest-FDR 2021

Julieta fara Romeo – Opinie LaTeatru.EU
Julieta este o tanara provinciala care se pregateste sa-si paraseasca orasul natal pentru a ajunge la Bucuresti. Tatal ei, absent si din spectacol, dar si in general, din viata ei, vrea s-o vada la ASE. Ca de altfel toata familia. El este sef de fabrica, probabil cu ceva legaturi de pe timpuri. Mama Julietei, Marta, vrea o familie fericita, insa nu vrea sa accepte ideea ca Julieta va pleca din oras. Ca o va parasi. Iar Sonia, doica, actrita la baza, nu vrea sa supere pe nimeni: Julieta vrea s-o ajute sa intre la actorie, insa Marta nu o vrea pe Julieta la actorie.
Apropo, Julieta repeta un monolog din … Romeo si Julieta.
Colac peste pupaza, Julieta este indragostita de Romeo, tatal acestuia din urma avand un proces important cu tatal Julietei. Fix cu el s-a gasit Julieta sa se cupleze. Cand o afla taica-su …
Acum, trebuie sa vorbim despre unghiurile de abordare a spectacolului, despre cum poate fi el analizat, citit. Din punctul meu de vedere, avem fix 3 unghiuri de abordare.
Primul este cel teatral. Avem multe referinte teatrale, avem si teatru in teatru (repetitia pe care o fac Julieta si Sonia), avem un triunghi exclusiv fiica-doica-mama (practic, autorul extrage personajele feminine din opera lui Shakespeare), unul adaptat problemelor si nevoilor contemporane. Nu va dau mura-n gura, insa va rog sa va uitati cu atentie la numele personajelor. Descoperiti alte referiri teatrale interesante.
Al doilea unghi de abordare este unul care face abstractie de teatru si de lumea teatrului. O fata vrea sa iasa din cuvantul parintilor si vrea sa-si ia viata in propriile maini. Vrea sa devina actrita, desi parintii o vad economista. Fara legatura cu Romeo si Julieta, este ceea ce au patit multi actori si multe actrite. Foarte putini dintre ei au fost efectiv incurajati de familie sa dea la actorie (exceptandu-i pe cei din familie de actori). Tocmai vazusem la un actor acum cateva zile cum la UNATC se inscriu multi dupa ce au facut 1-2 ani o alta facultate. Tot aici, trebuie observata mentalitatea de provincie si visul acela de a merge la Bucuresti, in acel El-Dorado. Nu stii ce e acolo, dar vrei sa ajungi. Nu ai planuri, nu stii ce vei face, vrei doar sa ajungi acolo. Pare a fi de ajuns simplul fapt ca ai ajuns acolo.
Legat de visul de a ajuns in Bucuresti trebuie sa va vorbesc despre al treilea unghi de abordare. Este interesant ca un astfel de spectacol se joaca in Bucuresti. Practic, se joaca (in mod normal) in fata unui public care stie ce e in Bucuresti, care stie ce o va astepta “acolo” pe tanara Julieta. La fel de interesant este, insa, de aflat si ce reactii starneste un astfel de spectacol in provincie. Timisoara e oras mare, nu stiu cati timisoreni isi doresc cu adevarat sa ajunga in capitala (facultate de actorie este si la Timisoara). Insa mi-ar placea un mic studiu sociologic printre spectatorii din orase mai mici decat Timisoara.
Nu pot sa inchei acest articol fara sa va vorbesc despre Ioana Bugarin, Julieta acestui spectacol. Incep prin a face mea culpa, caci pana in 2021 nu era una dintre actritele care-mi atrasese atentia in mod deosebit. Am cautat pe acest blog de teatru si am descoperit DOAR 3 spectacole in care ea a jucat: Persona si Hamlet (ambele de la Teatrul Odeon), respectiv Cea ma calduroasa zi din an (de la Apollo 111, spectacol vazut la Fest-FDR 2018). Mi-a atras, insa, atentia la editia din acest a TIFF 2021, unde a jucat in nu mai putin de 5 filme: Scara, Mia isi rateaza razbunarea, Otto Barbarul, Neidentificat si in serialul Ruxx (din care am vazut la festival doar primul episod). In toate a jucat excelent, in toate s-a evidentiat. De altfel, pentru 2 dintre aceste roluri a si primit un premiu special. M-am bucurat sa o vad pe afisul unui spectacol de teatru, chiar ma gandeam ca vreau s-o vad si pe scena, sa o urmaresc cu atentie.
Si nu doar ca nu m-a dezamagit, dar chiar m-a incantat. Mi se pare PERFECTA in rolul acelei tinere, mi s-a parut NATURALA. Si, poate cel mai important, caci asta voiam sa vad, mi s-a parut LA FEL DE BUNA pe scena precum a fost si pe platourile de filmare. La fotbal exista jucatorii ambidextri, acei jucatori care lovesc mingea la fel de bine cu ambele picioare. In cazul actorilor, exista persoane pentru care fie teatrul, fie filmul reprezinta piciorul lor slab, exceleaza intr-un loc si dezamagesc in celalalt (piciorul slab este de cele mai multe ori filmul, caci ei s-au format ca actori de teatru). Nu stiu care este termenul corect pentru astfel de actori, poate ar fi mult sa spun ca este o actrita completa, insa m-am bucurat sa constat acest lucru. Ca sa nu mai spun ca in film are roluri bune atat in filme artistice de lungmetraj, cat si intr-un serial.
Si pentru ca tot suntem la filme, tin sa precizez faptul ca regizorul Bogdan Theodor Olteanu este regizor DE FILM, avand pana acum 2 lungmetraje in palmares. Al doilea dintre ele este Mia isi rateaza razbunarea, de care am pomenit mai sus.
Am lasat la final partea care m-a incantat, cea care m-a facut sa ador Julieta fara Romeo: daca piesa originala Romeo si Julieta este una siropoasa, cu o violenta complet inutila, aceasta montare este o drama contemporana CU SENS. Supararea Julietei are sens si nu este legata de imposibilitatea relatiei cu Romeo. Acea imposibilitate este o consecinta a unei alte cauze, a relatiei defectuoase cu familia ei.

Mergeti, deci, sa vedeti Julieta fara Romeo, indiferent daca sunteti sau nu din Bucuresti, indiferent daca sunteti sau nu fani ai textului original. Mergeti sa vedeti acest spectacol atat pentru poveste, cat si pentru actrita din rolul principal, una pe care eu o voi urmari cu si mai mare atentie de aici inainte.
One thought on “Julieta fara Romeo – Teatrul Odeon – Fest-FDR 2021”