
Boeing Boeing
Autor: Marc Camoletti
Regie: Serban Puiu
Costume: Adina Buzatu
Scenografie: Irina Chirila
Traducerea si adaptarea: Irina Margareta Nistor
Design sunet si lumini: Tom Brandus
Tip spectacol: comedie
Durata: 3h (cu pauza)
Distributie:
Arhitectul Bernard: Andreas Petrescu
Robert, prietenul arhitectului: Lucian Ghimisi
Menajera Bertha: Anca Sigartau
Stewardesa israeliana: Alexandra Velniciuc
Stewardesa rusoaica: Tania Popa
Stewardesa romanca: Irina Noaptes
Steward: Iulian Balan
Vazut pe data de 1 septembrie 2023 la Teatrul Elisabeta
Boeing Boeing – Opinie LaTeatru.Eu
Boeing Boeing este spectacolul etalon, spectacolul emblema al Teatrului Elisabeta. A depasit 160 de reprezentatii, se joaca tot timpul cu sala plina, a depasit 65.000 de spectatori. Eu il mai vazusem acum mult timp. Am mai vazut si o alta adaptare, a Ateneului din Iasi, intitulata Atentie aterizam.
Boeing Boeing ne spune povestea lui Bernard, un arhitect extrem de activ din punct de vedere sexual. El avea 3 relatii in acelasi timp, toate cu o stewardesa. Cu toate era logodit, tuturor le promisese casatoria.
Evident, niciuna nu stia despre celelalte. Cum reusea sa faca toate astea? Simplu: isi alesese cu grija companioanele in functie de … linia aeriana. Una era romanca, alta era israelianca (evreica), iar alta era rusoaica. Teoretic, programe diferite, fiecare tara are alt fus orar, asa ca nu ar trebui sa fie probleme. Nu ar fi trebuit, ca sa fiu mai exact, pentru ca aparitia unui nou avion, este evident ce marca, da peste cap orarul tuturor companiilor.
Asa cum ati ghicit: cele 3 urmeaza sa se intalneasca in casa nefericitului Bernard. In acea casa mai erau menajera si bucatareasca Bertha, cea care trebuia sa amenajeze dormitorul in functie de cine urma si sa gateasca mancaruri specifice celor 3 tari, si Robert, cel mai bun prieten al lui Bernard, un burlac convins.
Boeing Boeing are 5 mari calitati, pe care simt nevoia sa le subliniez in continuare:
Boeing Boeing a suferit numeroase transformari, ramanand parca vesnic tanar!
Pana in 2019 in spectacol juca Temisan. La un moment dat in el juca si regretatul Bogdan Stanoevici. Acum in rolul lui Bernard este Andreas Petrescu. Nu vreau sa subestimez importanta actorilor, insa sunt convins ca daca veti vedea spectacolul acesta peste 10 ani, intr-o alta distributie, dar cu aceeasi regie, veti descoperi un spectacol la fel de savuros.
Putine spectacole au supravietuit schimbarilor de distributie. Multe spectacole s-au identificat cu distributia initiala, transformarile ar fi fost mult prea radicale daca s-ar fi schimbat distributia. Nu si in cazul Boeing Boeing.
Boeing Boeing reuseste sa spuna glume cu rusi si evrei fara sa faca rau!
In afara de stewardesa romanca (dintre toate, ea arata cel mai bine, e cea mai sexy, dar in acelasi timp este cea mai plapanda, cea mai inocenta, cea mai fragila), celelalte 2 etnii alese sunt hai sa zicem controversate.
Spectacolul reuseste insa sa scoata ce e mai bun din personaje. Reuseste, de pilda, sa faca amuzanta stewardesa israeliana fara sa faca nici macar o gluma antisemita. Nimic antisemit, insa un personaj amuzant, credibil.
In cazul rusoaicei gheata era si mai subtire: nu era doar problema jignirii natiunii ruse, insa exista riscul unor glume care sa ironizeze razboiul, sa lezeze Ucraina si cei care mor pe frontul ucrainean. Lucru care NU s-a intamplat. Lucru care ma bucura enorm.
Ca fapt divers, in piesa originala cele 3 stewardese sunt o frantuzoaica (autohtona!), o americana si o nemtoaica.

Boeing Boeing pare un spectacol fresh, mereu actual!
Nu stiu daca ati fost vreodata la un spectacol care se joaca de ani de zile. La multe dintre ele, ce-i drept, nu la toate, se simte “oboseala”, se simte “praful”. Fie actorii nu mai sunt atat de entuziasti, fie replicile par invechite (de pilda, sa auzi in 2023 o gluma bazata pe replica “Alta intrebare” imi dovedeste acest lucru; la fel, daca as auzi o gluma despre Iliescu, despre Basescu ori, habar n-am, despre premierul Boc).
Sunt spectacole care se joaca din inertie, nu se modifica nimic de cand sunt concepute si pana la ultima reprezentatie, insa sunt si spectacole, precum Boeing Boeing, care se adapteaza constant. Ai senzatia ca a fost conceput ieri, ca replicile au fost scrise de curand.
Apropo, textul original a fost scris in 1960!!!!
Boeing Boeing este un spectacol lung, insa deloc repetitiv!
La reprezentatia din 1 septembrie, dintr-un motiv necunoscut, nu am avut pauza. Pe site scria ca este pauza, eu il tineam minte cu pauza, insa NU a avut pauza. Paradoxul este, insa, altul: nu am simtit ABSOLUT DELOC nevoia unei pauze.
Spectacolul a decurs lin (cam cum aterizeaza un avion!), glumele au iesit in cascada, spectatorii nu doar ca nu oboseau, dar pareau ca se relaxeaza din ce in ce mai mult pe masura ce spectacolul se apropia de final. La final au fost aplauze sincere, furtunoase, spectatorii au iesit din sala cu un vibe extrem de pozitiv.
Boeing Boeing pare spectacolul perfect pentru a se juca dimineata sau la pranz!
Eu l-am prins la ora 15:00, ceea ce, sa ne intelegem, pentru mine inseamna pranzul, si mi s-a parut alegerea perfecta. Dupa Boeing Boeing am schimbat teatrul si registrul, mergand la premiera Cineva are sa vina, de la Arcub.
Daca ordinea ar fi fost inversa, as fi reusit sa intru plin de ganduri, mai mult negative decat pozitive, si am dubii ca m-as mai fi putut bucura de comedie. Deci ordinea a fost cea corecta.
Mergeti sa vedeti Boeing Boeing indiferent la ora la care se joaca. Este un spectacol excelent, savuros, viu si mereu actual. Nu veti regreta alegerea facuta!