Filme teatrale. Filme despre teatru. Teatru filmat.

Filme teatrale. Filme despre teatru. Teatru filmat.

Filme teatrale este un gen cinematografic neoficial. Oficiale sunt genurile pe care le puteti intalni pe site-urile de profil: comedie, drama, actiune, SF, fantasy, drama, documentar, western, thriller, road-movie, film politic. Ma rog, nu le-am enumerat pe toate, sunt mult mai multe. Cert este ca acest gen, filme teatrale, nu exista in mod oficial.

Ca subgenuri ale acestui gen, eu vad Filmele despre teatru si teatrul filmat. In cel din urma subgen intra mai multe filme, caci exista piese de teatru ajunse pe marele ecran, dar si filme ce pot fi lesne puse in scena, atat timp cat se desfasoara in acelasi cadru. Sunt multe exemple in acest sens.

Revenind la cele 2 subcategorii, trebuie sa va dau si exemple. Asadar, in subcategoria teatru filmat amintesc Sunset Limited (la noi vazut la UnTeatru) si Secretul fericirii. Ma rog, sunt o tona de exemple, caci aproape toate piesele lui Shakespeare au primit si o varianta cinematografica, sa nu mai zic la noi, de piesele lui Caragiale (ca sa dau doar clasicii ca exemplu). Ca regula generala, cam orice piesa de teatru poate fi adaptata cinematografic, fie exact ca-n textul piesei, fie adaugand multe personaje (ca-n Poker, unde spectacolul de teatru a ajuns sa reprezinte doar 60% din film); in sens invers, nu orice film poate fi adaptat pe scena de teatru (Fereastra secreta, de Stephen King fiind primul exemplu care-mi vin-n minte).

In prima subcategorie sunt mult mai putine filme. Un prim exemplu care-mi vine-n minte este Birdman. Un al doilea exemplu Cezar trebuie sa moara (din 2012; un film despre cum niste puscariasi pun in scena o piesa celebra de teatru avandu-l in prim plan pe Julius Caesar). Al treilea exemplu este cel mai recent film vazut de mine, Edmond (Cyrano mon Amour). Nu va zic foarte multe despre el, va invit sa cititi articolul de pe Cinemil.

Va zic, insa, locul in care l-am vazut: in terasa cinematografului Elvira Popescu. Da, adica afara, in aer liber. Acolo am tras si un clip foarte scurt, adica cel de mai jos:

De ce am invocat acest film, acest clip tras acolo si, mai ales, de ce am scris acest articol? Pai, pe langa faptul ca mi s-ar parea firesc sa existe un gen cinematografic distinct, mai este vorba si despre locul in care aceste filme pot fi savurate cel mai bine. Caci, din punctul meu de vedere, aceste filme ar trebui vazute in … sali de teatru.

In sens invers, am vazut un spectacol de teatru acum ceva timp, numit Amandina cu frisca. Era un spectacol de teatru despre licenta la UNATC (sau, ma rog, la o facultate de regie), unde studentul isi prezenta filmul numit Amandina cu frisca. Un astfel de spectacol nu-l vad jucat in alta parte decat intr-o sala de cinema. Pe bune, n-ar avea sens in alta parte.

Nu stiu cate alte filme teatrale ati vazut voi si v-au placut, insa acest ultim Edmond (Cyrano mon amour) mi s-ar parea ca ar trebui musai proiectat in salile de teatru. Eu as face o adaptare a celebrei piese frantuzesti (in romaneste ori chiar in franceza), la sfarsitul proiectiei urmand a proiecta filmul, povestea piesei. Stiu ca un astfel de duplex (teatru + film) a fost incercat doar de Horatiu Malaele, cu al sau spectacol Sunt un orb, spectacol care era insotit, de fiecare data, de proiectia filmului Funeralii fericite. Eu, unul, am savurat acest film alaturi de un … burger american cu nume italienesc (Burger Vito Corleone). Deh, globalizare!

Avand in vedere ca eu de 3 luni nu mai fusesem la teatru sau la film, mi-a prins bine sa vad un film teatral. Un 2 in 1 excelent, ca sa zic asa.

Astept sa-mi spuneti si voi ce filme teatrale ati vazut, care v-au placut, care v-au displacut si mai ales ce piesa de teatru v-ati dori-o pe marile ecrane. Ori, invers, ce film v-ati dori sa-l vedeti pe scena.

3 thoughts on “Filme teatrale. Filme despre teatru. Teatru filmat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: