Mai mult decat poti duce
dupa Neil LaBute
Distributia:
Elena – Anca Grosu
Toma – Stefan Opreanu
Catalin – Bogdan Matei
Gina – Roxana Soare
Regia – Oana Matache
O productie Teatrul SoArt; vazut pe data de 13 septembrie 2022 la Teatru Infinit
Mai mult decat poti duce – Opinie LaTeatru.EU
Titlul “Mai mult decat poti duce” nu-mi spunea nimic, nu imi sugera ca as mai fi vazut spectacolul ori vreo montare a aceluiasi text, insa odata ajuns in sala Teatrului Infinit am constatat ca mai vazusem, si nu o singura data, o montare. Am cautat in arhiva blogului si am gasit 3 montari: o montare a Teatrului Nottara, cu o distributie celebra (intitulata Marimea conteaza); o montare a Teatrului din Galati in cadrul FITOradea (intitulata Fat Pig) si o montare studenteasca vazuta in cadrul Festivalului Teatrului Studentesc (avand acelasi nume, Fat Pig, care se pare ca este numele piesei originale).
Montarea Teatrului SoArt (gazduita de Teatru Infinit, este deci a patra montare a textului. Stiind deja desfasurarea actiunii, am putut fi atent la multe alte aspecte, inclusiv la partea profunda a textului.
Legat de aceasta, spun din start ca titlul, Mai mult decat poti duce, mi se pare cel mai nimerit. Mi se pare perfect ales. Reliefeaza cu exactitate morala spectacolului.
Pe scurt, daca nu stiti deja, avem 3 colegi de munca, un el, tanar aratos (in acest spectacol poarta numele Toma), o ea (Gina), contabila firmei, care-l place mult pe Toma, si un al treilea coleg, Catalin (Cata), barfitorul biroului, cel care nu prea are chef de munca, dar care stie tot ce misca pe acolo, cine cu cine e cuplat, cine si-a mai tras-o si alte asemenea. Problema este ca Toma, in loc sa se cupleze pe Gina, se cupleaza cu o necunoscuta intalnita la cantina. Problema cu acea necunoscuta era … marimea. Pe romaneste: s-a cuplat cu o grasa.
Acum, este greu sa intelegeti problema personajului principal. O sa v-o explic pe scurt, insa personajul este mai profund decat pare la prima vedere. El se cupleaza cu acea grasa pentru ca se revolta impotriva societatii in care traia. Ea, Elena, reusea sa fie fericita in ciuda tuturor: nu se uita la numarul de calorii, nu era interesata de ce zic ceilalti. Ea pur si simplu isi traia viata, se simtea bine.
Lui Toma i-a placut acest lucru, adora faptul ca alaturi de ea nu trebuia sa se prefaca, putea fi oricum, nu trebuia sa manance salata, nu trebuia sa isi calculeze caloriile.
Insa fix ce-i placea cand era cu ea ii displacea in rest, caci el isi tinea relatia … ascunsa. Nu i-a prezentat-o prietenilor, la munca se ascundea, ii era rusine. Nici macar prietenilor ei nu li s-a aratat.
Pentru el, relatia cu Elena era o evadare, era o alta lume. Cele 2 lumi nu trebuiau SUB NICIO FORMA sa interfereze. Ceea ce gaseste cand este cu ea nu poate gasi in restul timpului. Pentru contopirea celor 2 lumi ar trebui SA LUPTE. Ar trebui sa faca ceva. Dar el nu poate duce.
Fix din acest motiv spectacolul poarta numele Mai mult decat poti duce. Si fix din acest motiv spectacolul este mai mult decat o comedie.
Strict legat de alegerile teatrale, de aceasta montare, cea mai importanta dintre ele este adaptarea complet a povestii: atat numele personajelor sunt romanesti, cat si povestea in sine. Nu urma sa vina o delegatie de la Chicago, ci una de la … Cluj. Este, deci, cea mai ROMANEASCA adaptare a acestui text.
Adaptare care ma duce cu gandul la o intrebare pe care mi-o tot pun: oare de ce se joaca atatea spectacole cu nume straine, in special rusesti? De ce regizorii nu se strofoca mai mult, sa adapteze COMPLET niste texte?
Ok, pot intelege de ce nu ar trebui sa schimbi numele lui Romeo si al Julietei, desi fie vorba-ntre noi, poti adapta povestea, poti face o iubire interzisa in Romania ori in alta tara, fara ca pe acele personaje sa le cheme Romeo si Julieta.
Mai mult decat poti duce este un exemplu foarte bun in acest sens. Un Toma si o Elena vor fi mult mai bine primite de public, mult mai usor de inteles, decat un Tom si o Helen. Pentru mine este evident. Si nu inseamna ca-s sovin ori ca nu-mi plac povestile straine, ci inseamna ca mi se pare cumva fake sa aud un TOM vorbind in romaneste. Imi suna mult mai natural daca aud ca-l cheama … TOMA!
Mergeti sa vedeti Mai mult decat poti duce, mergeti sa vedeti ORICE adaptare a textului lui Neil LaBute. Si mergeti la Teatru Infinit, loc unde gasiti cele mai diverse spectacole independente. Ca sa parafrazez titlul acestui spectacol, la Teatru Infinit gasesti teatru … Mai mult decat poti duce. 🙂
Foarte captivanta piesa, cel putin din ce ai descris. Multumesc Emil de recenzie. M ai facut curioasa sa o vad si eu.