Calatoarea si Shakespeare de Lucia Verona
Regia: Ruxandra Balasu
DISTRIBUTIA:
Monica Davidescu/ Ruxandra Balasu
Marius Bodochi
Pavel Barsan
Dana Voicu
Gabriel Costan
Alexandru Fainisi
Claudia Dionise
Alexandra Gabriela Nita
Alexandru Mandu
Andrei Cristea
Mihai Bolea
Ionuț Terteci
Ilustratia muzicala: Ruxandra Balasu
Scenografia: Daniel Divrician
Se joaca la Teatrul Dramaturgilor Romani, vazut pe scena Teatrului Aureliu Manea din Turda, in cadrul Festivalului Internaional de Teatru Turda 2019
Calatoarea si Shakespeare la a doua vizionare – Opinie LaTeatru.EU
Rar de tot revad un spectacol, cand o fac am motive intemeiate. Intai si intai, trebuie sa imi fi placut din start. E clar ca nu revad un spectacol cu care nu am rezonat din prima. Calatoarea si Shakespeare mi-a placut prima data, insa din anumite motive m-a si intrigat. M-a facut sa imi doresc sa il revad.
Nu va mai reamintesc discutia avuta la Festivalul din Arad privitoare la numarul de vizionari necesare intelegerii depline a unui spectacol. Am scris-o in articolul despre a doua vizionare a Noptilor barbare. Sa ne intelegem: Noptile barbare este printre spectacolele mele preferate. Va rog doar sa retineti un nume: Ruxandra Balasu, regizoare si (Partial) actrita la Calatoarea si Shakespeare si doar actrita la Noptile barbare.
Vorbind despre Calatoarea si Shakespeare, trebuie sa va spun cele trei diferente fundamentale dintre cele doua representation vazute de mine:
1. Uneori se simte diferenta dintre representation data intr-un festival si cea data la teatrul unde spectacolul a fost conceput. In majoritatea cazurilor, spectacolul se simte cel mai bine acasa. Mai sunt, bineinteles, si exceptii.
De ce este Calatoarea si Shakespeare o exceptie nu as putea spune cu certitudine. Pot doar sa presupun, sa emit cateva ipoteze. Prima ar fi legata de teatrul gazda: nu doar ca Teatrul Dramaturgilor Romani este prea nou, lipsit de traditie (desi, altfel, este o idee excelenta), dar are si sali mici. Practic, actorii au jucat acest spectacol intr-o sala mai mare, mai plina si mai de traditie. Probabil au simtit ca au facut un pas inainte.
O fi vorba si de felul actorilor de a fi, unii actori evolueaza la 200% din capacitate atunci cand evolueaza in festivaluri. Si spun asta gandindu-ma intai si intai la Marius Bodochi, pe care l-am vazut jucand de la exceptional in sus in alte doua spectacole. Unul dintre ele, Revolutie si artificii, s-a jucat cu foarte putting ore inainte de Calatoarea si Shakespeare. Practic, actorul a fost nevoit sa se transforme total, sa iasa dintr-un personaj si sa intre intr-altul, in aproximativ doua ore. Nu ca doar ca a reusit cu brio, dar tind sa cred ca pe el il avantajeaza astfel de provocari.
2. Un spectacol se transforma, evolueaza. Unii teatrologi spun ca se aseaza. Din acest motiv unii sustin ca nu ar fi relevanta neaparat premiera. Drept urmare, este posibil ca spectacolul sa fi evoluat si in Bucuresti. Pot sa ma conving de asta doar mergand sa il revad.
3. O alta distributie, in acest caz fiind vorba doar de o singura schimbare: Monica Davidescu in locul Ruxandrei Balasu. Teoretic, numai o astfel de schimbare ar trebui sa fie de ajuns pentru ca spectacolul sa fie diferit. Ceea ce e adevarat, doar ca … spectacolul devine prea diferit. Nu doar calatoarea este diferita, ci si toti ceilalti.
Acum, care e mai buna dintre cele 2 actrite si, in consecinta, care reprezentatie a fost mai buna? Pai as zice ca a doua, cea de la festival, doar ca cele doua spectacole par a fi distincte, par a fi doua adaptari diferite al aceluiasi text.
Apropo de text, am avut o mica discutie scurta inainte de spectacol. Era un stand al editurii Tritonic, de la care nu am luat, insa, cartea care contine piesa Calatoarea si Shakespeare, ci am luat una politista.
Despre ea, bineinteles, voi scrie pe CitestEmil, dupa ce o voi citi.
Revenind, insa, la discutie, autoarea Lucia Verona mi-a spus ca aceasta ar fi distributia originala. Ca rolul calatoarei ar fi fost gandit pentru Monica Davidescu. Ruxandra Balasu, altfel o actrita excelenta (un alt spectacol in care mi-a placut enorm a fost Doua surori si un pian, de la Coquette), ar fi doar … rezerva. O rezerva buna, de top, dar tot rezerva. Oricum, e cert ca cele doua sunt actrite complet diferite, cu greu putandu-le gasi puncte comune. Nu intru in detalii, cine le-a vazut in mai multe spectacole imi da dreptate. Si nu, discutia despre varsta si experienta nu poate fi ignorata.
Calatoarea si Shakespeare – Un spectacol excelent, in care Marius Bodochi isi etaleaza din nou imensul talent. Un spectacol care la Turda a fost rasplatit cu aplauze furtunoase. O sala plina a aplaudat in picioare, entuziasmul salii fiind evident pentru oricine.
In final, cititi si primele impresii despre Calatoarea si Shakespeare. Nu neg, poate am fost influentat si de public, fiind foarte atent si foarte empatic, in toate sensurile, cu trairile celor de langa mine. Sunt curios daca vreunul dintre voi a vazut acest spectacol de doua ori si, daca da, cat de diferit le-a parut.
PS: Recitind articolul despre Calatoarea si Shakespeare, pun iarasi intrebarea: de ce teatrele nu anunta din timp ce distributie va fi la urmatoarele reprezentatii? O fi atat de greu sa anunti ca pe 20 joaca un actor si pe 27 joaca altul?
One thought on “Calatoarea si Shakespeare la a doua vizionare a fost complet diferit – Teatrul Dramaturgilor Romani – Festivalul Internaional de Teatru Turda 2019”