Aladdin si Lampa Fermecata – Ateneul National din Iasi

Aladdin si Lampa Fermecata - Ateneul National din Iasi POSTER

Aladdin si Lampa Fermecata
Distributie:
Aladdin – Razvan Grosu
Jasmine – Malina Balcan
Duhul – Dumitru Florescu
Jafar – Alexandra Paftala
Papagalul Iago – Mara Lucaci
Covorul – Ioana Aciobanitei
Abbu – Florin Gorgos
Sultanul – Codrin Danila
Cadina/ Vrajitoarea – Mariana Dumitrache
Alin Zara – Negustorul Geezim / Garda
Gelu Ciobotaru – Garda
Constantin Cristina – Garda
Will Constandache – Garda
Regia: Erica Moldovan
Decor: Catalin Târziu
Costume: Alina Dinca Puscasu
Compoziție muzicala: Paul Pintilie
Video design: Silviu Luda
Coregrafie: Cristina Todi
Asistent de regie: Dumitru Florescu
Spectacol vazut pe data de 12 noiembrie 2023, la Sala Luceafarul din Bucuresti, in cadrul mini-turneului Ateneul National din Iasi pe scenele din Bucuresti

Aladdin si Lampa Fermecata - Ateneul National din Iasi

Aladdin si Lampa Fermecata – Opinie LaTeatru.EU

Filmele indiene nu mi-au placut dintotdeauna. La inceput imi displaceau, apoi a inceput sa ma fascineze muzica lor, dar sa ma enerveze povestile mult prea siropoase, pentru ca apoi sa descopar NOUA cinematografie indiana. Care se bate de la egal la egal cu filmele de Hollywood.

Povestile Disney imi plac, insa cele vechi, clasice. Cele noi sunt mult prea ideologizate si, din punctul meu de vedere, marea lor problema este ca vor sa redeseneze universuri deja construite. Vor sa rescrie istoria cinematografica. Oricum, musicalurile Disney, mai ales cele animate, au ramas un etalon.

Povestile arabesti, in frunte cu cele din Colectia 1001 de Nopti, mi se par cele mai bine scrise basme populare. Sunt absolut fabuloase, fascinante. Si sunt atat de complexe, atat de bine construite, incat au ramas valabile si astazi, fiind apreciate si de cei mici, si de cei mari. Dintre toate povestile din aceasta colectie, Aladdin si Lampa Fermecata este cea mai cunoscuta dintre ele. Cea mai ecranizata.

Cei care au facut-o celebra au fost, ati ghicit, cei de la Disney.

Acum ganditi-va cum ar putea arata o punere in scena a basmului Aladdin si Lampa Fermecata. Ce am vazut asta seara a fost o combinatie extrem de eclectica intre un film indian, o poveste arabeasca si un film Disney. Cate putin din toate, in proportii egale, totul petrecandu-se in limba romana. E drept, unii inca au preconceptii, considerand orice melodie arabeasca ori indiana care are versuri in limba romana drept manea. Ceea ce nu este cazul. Nu este nimic gresit, nimic peiorativ, nimic de care ar trebui cineva sa se fereasca.

Si pentru ca vorbeam de Disney, in afara vestimentatiei si a obiectelor, in frunte cu celebra lampa, spectacolul se bazeaza pe elemente multimedia, drept urmare cel mai bine si mai bine se savureaza intr-o sala de cinema. Asadar, alegerea Salii Luceafarul a fost una excelenta: fostul Cinema Luceafarul s-a transformat in Cinema Pro, care Cinema Pro s-a transformat mai departe intr-o sala multifunctionala de teatru si film care a preluat denumirea istorica Luceafarul. O sala care imbina in mod fericit trecutul, prezentul si viitorul, cam ceea ce se intampla si povestea Aladdin si Lampa Fermecata.

Pentru ca am inceput sa invat actorii Ateneului din Iasi, m-am bucurat s-o vad pe frumoasa Erica Moldovan si in postura de regizoare. A fost un spectacol extrem de greu de regizat, practic ea a avut cel mai dificil rol. De care s-a achitat cu brio.

Si inca un lucru important: daca pana acum, in celelalte spectacole, pe langa actorii Ateneului National din Iasi era si cate un actor-vedeta (Paul Ipate in Imblanzirea Scorpiei, Mihai Gruia Sandu in Hangita, respectiv Vlad Radescu in Ivan Turbinca), de aceasta data avem doar actori ai teatrului producator. Avand in vedere ca si regizorul este de-al casei, pot spune ca acest spectacol, Aladdin si Lampa Fermecata, scoate in evidenta pe de-a-ntregul trupa Ateneului National din Iasi (majoritatea actorilor sunt pe scena + Erica Moldovan regizor).

Faptul ca ei au reusit, fara ajutorul unui actor vedeta, sa umple intreaga sala de la Luceafarul, este o mare bila alba pentru Ateneul National din Iasi. Ok, un spectacol (SI) pentru copii programat duminica la ora 12 este un magnet pentru cei mici, insa nu putem ignora meritele celor care l-au produs. La final intreaga sala aplauda, iar la final cei mici se pozau cu cativa actori (cu duhul in special). Nu rad de ei, ci de mine, care fac asta cam cu orice actor atunci cand am ocazia.

Un ultim lucru important de precizat: spectacolul Aladdin si Lampa Fermecata dureaza o ora. Unii ar zice doar o ora. Am auzit persoane care au iesit foarte dezamagite de la teatru, care s-au plans de durata REDUSA a unui spectacol. Personal, ma plang de spectacolele lungite aiurea, de povestile ce puteau fi spuse intr-o ora, dar care, din motive comerciale, sunt spuse in aproape 2 ore. Acest spectacol este un exemplu excelent: nimeni nu a plecat din sala cu gandul ca a vazut prea putin, ca mai era ceva de spus.

Ok, argumentul a fost pe jumatate unul comercial, caci spectacolele pentru copii nu pot sa dureze foarte mult. Un copil nu se poate concentra mai mult. Insa exemplul ar trebui urmat si de spectacolele pentru adulti. Ar trebui sa nu le fie rusine regizorilor sa monteze si spectacole scurte. Iar spectatorii ar trebui sa nu le evite din motive de durata. Asa cum, in sens invers, nu ar trebui sa refuze sa vada spectacole prea lungi.

Asadar, mergeti sa vedeti Aladdin si Lampa Fermecata, o experienta mult peste orice ecranizare Disney. Puteti merge cu toata familia, puteti merge chiar si cu cei mai putin rabdatori copii. Cu siguranta vor fi captivati de poveste, care se va termina pana sa apuce ei sa faca galagie. Credeti-ma pe cuvant!

One thought on “Aladdin si Lampa Fermecata – Ateneul National din Iasi”

Leave a Reply

%d bloggers like this: